Hansgrohe Raindance handdouches

FAQ: uw vragen – onze antwoorden

Onlinelexicon met vaak gestelde vragen

Techniek is soms onberekenbaar. Gebruiksaanwijzingen kennen hun beperkingen. Ook al doet Hansgrohe zijn uiterste best om alles begrijpelijk te formuleren en probleemloos te laten werken, toch duiken er soms nog vragen op. Krijgt u een mengkraan niet goed gemonteerd of een douchekop niet ontkalkt? Om zo snel mogelijk hulp te bieden, hebben we vaak gestelde vragen in onze tips samengevat. Kies gewoon de gewenste categorie en het thema waarover u meer wilt weten.

Hebt u nog verdere vragen? Dan kunt u te allen tijde contact met ons opnemen via de Technische service.

Afvoersystemen

De testinloop aan mijn Exafill/ Exafill S sluit niet volledig, waarom?

De testinloop mag niet helemaal dicht zijn. Alleen zo is zichtbaar dat de mengkraan gesloten resp. dat er een stop in de iBox universal gestoken moet worden. De reden daarvoor is: Na een eengreepsmengkraan mag geen stopkraan worden ingebouwd (kruisstroming).

De mantelbuis van de Flowstar sifon is te kort. Kan de sifon toch worden gebruikt?

Ja, met een langere dompelbuis (200 mm) en de buisbekleding nr. 96553XXX kan de sifon worden ingezet.De extra buisbekleding wordt over de bestaande bekleding geschoven en boven in de dopmoer geclipt.

Hoe moet ik een Exafill E of S vulling via de overloop en badafvoer in combinatie met de iBox universal beveiligen?

In combinatie met een Exafill E of S adviseren wij de montage van een inbouwbadmengkraan (niet-thermostatisch) met geïntegreerde veiligheidscombinatie - zie ons Tarief 2011. De iBox universal moet dan volgens de EN1717 280 mm (as) boven de badrand gemonteerd worden.

 Voor meer info, verwijzen we u naar de voorbeelden in de iBox universal handleiding.

Accessoires

Hoe kun je de accessoires van de Axor-collecties Axor Terrano, Axor Carlton, Axor Citterio, Axor Citterio M, Axor Montreux, Axor Uno² of Axor Uno demonteren?

De accessoires van deze Axor-lijnen Axor Terrano, Axor Carlton, Axor Citterio, Axor Citterio M, Axor Montreux, Axor Uno of Axor Uno² kunnen gedemonteerd worden door met een lang, smal voorwerp, bijv. een inbussleutel SW 2, door het boorgat een pinnetje in te drukken en tegelijkertijd het houderstuk naar voor eraf te trekken.

Lotiondispenser geeft geen lotion meer. Wat kan ik doen?

 Doordat het een tijdje niet gebruikt werd is de lotion in het pompje uitgedroogd en hard geworden. Reinig het pompje van de lotiondispenser door het in warm water te leggen en daarna te spoelen.

Mengkranen

Hoe kan ik de aansluitslangen van mijn wastafelmengkraan vervangen?

Bij alle staande mengkranen (wastafelmengkranen, bidetmengkranen en keukenmengkranen) kunnen de slangen vervangen worden. U kan het type slang terugvinden in de montagehandleiding van de mengkraan in kwestie.

Hoe kunnen schroefslangen die te vast in de basiseenheid zijn geschroefd, gedemonteerd worden?

De aansluitslangen zijn slechts met de hand met een gering aandraaimoment onderin het lichaam van de mengkraan geschroefd. Wanneer de slangen bij demontage niet gewoon met de hand kunnen losgeschroefd worden, dan kan men een tang gebruiken.

De aansluitingen van de opbouw mengkraan zijn niet dicht. Waardoor kan dit worden veroorzaakt?

Voordat de kraan wordt gemonteerd, moet men er zeker van zijn, dat de S-koppelingen waterpas gemonteerd zijn en vrij van spanning overeenkomstig de aangegeven maten. Het is van essentiëel belang dat de originele dichtingen worden gebruikt. Beschadigde dichtingen dienen te worden vervangen.

Hoe worden bij de Axor Arco lavabomengkraan de toevoerslangen vervangen?

De toevoerslangen zijn zonder extra gereedschap van onder in de lavabomengkraan geschroefd (rechtse schroefdraad) en door O-ringen afgedicht. Om ze te vervangen worden de oude slangen eraf geschroefd (linksom) en de nieuwe slangen met artikel-nr. 94071000 rechtsom erin geschroefd.

Bestaat er een mogelijkheid om de baddoorvoer/handdouchehouder nr. 28307000 in een dikkere tablet of afwerking rond het bad in te bouwen?

Met de schachtverlenging (ref.13898000) kan de baddoorvoer/handdouchehouder met 35 mm verlengd worden.

Kunnen de hendel-/kruisgrepen bij Axor Citterio mengkranen horizontaal resp. verticaal worden uitgelijnd?

Het uitlijnen van de hendel-/kruisgrepen bij Axor Citterio mengkranen is op drie manieren mogelijk:
1) op de vertanding van de bedieningsas,
2) aan de binnenzeskant van de verbindingsas,
3) door verdraaien van de grepen ten opzichte van elkaar.
Gelieve de exacte methode hiervoor af te leiden uit de betreffende montagehandleiding.

Coolstart mengkranen: Waarom kan de greep iets over de middelste positie naar rechts worden verschoven?
Opdat het openen resp. sluiten altijd precies in het midden kan worden gehouden, moet rekening worden gehouden met toleranties aan de basiseenheid, de bodem van de patroon en de patroon zelf. Al naargelang hoe de uitsparing in de basiseenheid aan de bodem van de patroon wordt gefixeerd, de neuzen van de patroon die in de bodem grijpen en verschillende draaimomenten van de spanmoeren draait de patroon zich bij het vastschroeven meer of minder naar rechts. Met deze toleranties werd rekening gehouden en dit resulteert in de serie in een lichte speling naar links. Als dit niet zo zou zijn, dan zou het kunnen gebeuren dat de greep in de stand koud water niet in het midden staat. Voor de gebruiker is niettemin gegarandeerd, dat hij bij het openen in middelste stand uitsluitend koud water krijgt.
Bij de drukloze mengkraan is de terugslagklep ondicht naar de hoekstopkraan. Hoe vind ik hiervoor een oplossing?

Voorwaarde voor de correcte montage is een hoekstopkraan met passend contactoppervlak voor de afdichting. Hoekstopkranen die hier conisch verlopen, moeten worden vervangen. Ten tweede moet de terugslagklep met een aandraaimoment van 8 newtonmeter worden vastgeschroefd. Gelieve meer informatie af te leiden uit de meegeleverde montagehandleiding.

Elektronische mengkraan: Als hij wordt aangezet komt er geen water uit de elektronische wandmengkraan. Wat zijn hiervoor mogelijke oorzaken?

Het functieblok is 180° verdraaid gemonteerd resp. de terugstroomverhinderaar verkeerd erin gezet.

Waaraan ligt het dat de elektronische mengkraan in de wachtstand bromt of fluit?

De terugslagkleppen, die zich in stroomrichting na de aansluitslangen bevinden, zijn beschadigd en stromen over. De terugslagkleppen moeten gecontroleerd en eventueel vervangen worden. Gelieve het noodzakelijke onderdeelnummer af te leiden uit de betreffende montagehandleiding.

Elektronische mengkraan: Hoe kan ik bijzondere functies zoals de continue spoeling voor een thermische desinfectie, de hygiënefunctie of het aanpassen van de reikwijdte van de sensor gebruiken?
De verschillende mogelijkheden zijn beschreven in de bij het product gevoegde montagehandleiding, die ook in de elektronische onderdelencatalogus kan worden gedownload.
Elektronische mengkraan: Hoe kan ik de reinigingsmodus van de mengkraan activeren, zodat de sensor niet reageert en bijv. de lavabo kan worden schoongemaakt?
De activering van de reinigingsmodus is beschreven in de bij het product gevoegde montagehandleiding, die ook in de elektronische onderdelencatalogus kan worden gedownload.
Hoe demonteer ik de M3- of M2-patroon?

Om de M3- of M2-cartouche te vervangen, demonteert u vooreerst de greepstop door deze met bijv. een inbussleutel of een ander smal voorwerp door de opening te duwen. Schroef daarna de bevestigingsschroef van de greep los met een inbussleutel SW 4 en verwijder de greep. Vervolgens verwijdert u de afdekkap onder de greep en de bevestigingsmoer van de cartouche met de Hansgrohe servicesleutel of een steeksleutel SW 36. Nu kan u de defecte cartouche uit de mengkraan verwijderen en de nieuwe in het lichaam plaatsen.De hermontage moet in de omgekeerde volgorde worden uitgevoerd. Een precieze montagehandleiding zit verpakt bij het onderdeel.

Deze YouTube video toont aan hoe je een M2-cartouche vervangt. 

Uit de keukenmengkraan met uittrekbare handdouche / uittrekbare uitloop komt nog maar weinig water. Wat kan ik doen?

Tussen de slang en de uittrekbare vuistdouche of het uitloopuiteinde zit een kleine filter. Verwijder deze met bijv. een pincet, maak hem schoon en plaats hem weer terug.

Keukenmengkraan: beide straalsoorten lopen samen. Hoe kan je dit oplossen?

Vervang de vuistdouche. Een reparatie door de klant is niet mogelijk.
Het artikelnummer van de vuistdouche vindt u in de montagehandleiding.

Keukenmengkraan: Bij de AX Starck keukenmengkraan 10820XX0 ontsnapt rond de greep telkens weer een klein beetje water resp. worden er bellen gevormd. Hoe vind ik hiervoor een oplossing?
Vermoedelijk gaat het gewoon om water dat zich bij het bedienen met natte handen in de buurt van de greep verzamelt. Met name als er warm water wordt genomen zet dit uit en ontsnapt het zichtbaar in de vorm van bellen. U verwijdert het overtollige water het best met een katoenen doek uit de spleet.
De draaibare uitloop van de keukenmengkraan lekt. Wat kan ik doen?

De dichtingen tussen de uitloop en de basis moeten vervangen worden. Raadpleeg de montagehandleiding of de onderdelencatalogus van uw keukenmengkraan om de referentie van deze dichtingen te kennen.

Hoe kan de keukenmengkraan Talis S Variarc met uittrekbare vuistdouche of uitloopuiteinde neergeklapt worden?

Neem de mengkraan vast bij de basis (opgelet : niet bij de uitloop!), trek deze verticaal naar boven en leg de kraan opzij op het werkblad (op een doek of iets dergelijks).

Kogelmengtechniek: Moet bij een service van het kogelmengsysteem de regelkogel mee worden vervangen?
De vervanging van de regelkogel van roestvrij staal is niet noodzakelijk. Mogelijke afzettingen kunnen gemakkelijk, bijv. met een kunststof reinigingsvlies, van de kogel worden verwijderd.
Hoe kan ik de dichtingen vervangen van een ééngreepswastafelmengkraan die uitgerust is met de kogelmengtechniek?

De nieuwe dichtingen, die bij de service set geleverd zijn en die onder de mengkogel worden geplaatst, worden ZONDER veren ingebouwd. De dichtingen zijn namelijk hoger en vervangen daarom zowel de kortere dichtingen alsook de veertjes.De verschillende demontages van de afzonderlijke mengkranen staan in de  montagehandleiding van het betreffende reserveonderdeel

Hoe kan ik de regelmanchetzitting reinigen resp. oude mengkranen met kogelmengtechniek afdichten?

Om de regelmanchetzittingen te reinigen moet u kunststof fleece gebruiken om beschadiging van het oppervlak te vermijden. Gelieve in plaats van de standaard veer en regelmanchet alleen die service-regelmanchetten in te zetten die bij elke service set nr. 13952000 zijn meegeleverd. 

Mijn kraan of douche druppelt na. Wat kan ik doen?

Als een kraan of douche wordt uitgezet, is het fysiek onvermijdelijk dat deze kort nadruppelt. Het is dus geen mankement dat vervanging van het product vereist of reden is voor een garantieclaim.

Waarom glijdt de binnenslang (d.i. de slang waar de handdouche op geschroefd is) van de Secuflex Set niet optimaal?

In de verpakking van elke Secuflex Set wordt silicone spray (ref. 97864000) geleverd. Het is de bedoeling dat de gebruiker regelmatig de binnenslang aan de buitenkant en de buitenslang aan de binnenkant met deze silicone spray behandelt. Dit bevordert de functie van dit slang-in-slangsysteem.

Waar moet de wateraansluiting voor de Secuflex badrandset voorzien worden?

De wateraansluiting dient geplaatst te worden volgens de specificaties in de Sexuflex montagehandleiding afhankelijk van de hoogte van het bad en de positie van de Secubox. 

De omstelling van de badmengkraan gaat niet automatisch terug in de originele positie. Wat kan ik doen?

De O-ring of de trekknop van de omstelling zijn vuil of moeten worden ingevet. Beide moeten worden schoongemaakt en ingevet met siliconen vet.

De kraan lekt aan/ via de schacht. Waardoor kan dit worden veroorzaakt?

De aansluitslang is losgedraaid tijdens de installatie en heeft mogelijk de O-ring beschadigd. Bij aansluiting aan de hoekstopkraan, is het belangrijk de slang op zijn plaats te houden met een steeksleutel, overeenkomstig de instructies in de handleiding. Anders zou de slang uit het kraanhuis kunnen draaien. Bij terugplaatsen de slang in het kraanhuis draaien en de noodzakelijke stappen volgens het kraanhuis volgen. Indien nodig, vervang de O-ring.

Kan bij Hansgrohe mengkranen de warmwatertemperatuur worden begrensd?

Bij Hansgrohe mengkranen die uitgerust zijn met de keramische cartouche M1, M2 of M3 (niet bij joystickcartouches), maar ook bij alle thermostatische mengkranen kan de maximale warmwatertemperatuur worden begrensd/ingesteld. Gelieve de exacte handelwijze hiervoor op te zoeken in de montagehandleiding van het product in kwestie.

Deze YouTube video toont de te volgen procedure precies aan. 

Lavabomengkraan: De nieuwe wandmengkraan is ondanks de patroon naar de uitloop ondicht.

Gelieve de correcte demontage van de spoelstop te controleren. Er mogen vóór de montage van de afwerkingsset geen onderdelen achterblijven in de basiseenheid.

Er stroomt slechts een kleine hoeveelheid water door de wastafelmengkraan. Wat kan ik doen?

Als er slechts een beetje water uit de kraan stroomt, ook als deze helemaal is geopend, kan dit worden veroorzaakt door vuil in de perlator. De volgende video op YouTube laat tot in detail zien hoe de perlator gereinigd kan worden. 

Bestaat er een schachtverlenging voor lavabomengkranen?

Wastafelmengkranen die uitgerust zijn met een schacht van 32 mm kunnen verlengd worden met 35 mm (schachtverlenging : ref. 13898000).Bij wastafelmengkranen met een bout- en halve maanbevestiging kan de bevestiging met een langere draadstang M8 verlengd worden. Deze vindt u in de handel.

Wat moet ik doen, wanneer er aan de omsteller van mijn inbouwmengkraan water lekt?

Reinig de trekstang en de O-ring van de omsteller en smeer deze in met silicone vet.
Het silicone vet bevordert het glijden van de O-ring en dicht bovendien extra af.

Aanschaf van Hansgrohe producten

Kun je de producten ergens vrijblijvend uitproberen?

In de Hansgrohe Aquademie laten we u een selectie van de actuele producten en collecties van de merken Hansgrohe en Axor zien. In de Showerworld hebt u de mogelijkheid, de douchebelevenis met Hansgrohe zelf uit te proberen en er uitvoerig van te genieten. Waar u in uw regio nog op andere plaatsen Hansgrohe producten kunt uitproberen en beleven, ervaart u hier.

Waar krijg ik folders?

Prospectussen over Hansgrohe producten kunt u rechtstreeks op onze homepage downloaden of via het bestelformulier aanvragen.

Hoe lang kunnen reserveonderdelen na einde van de productie van een artikel nog worden gekocht?

Wij garanderen dat reserveonderdelen nog 15 jaar na einde van de productie van het betreffende product gekocht kunnen worden.

Hoe kan ik het juiste reserveonderdeel en artikelnummer vinden?

De reserveonderdelen met hun artikelnummers vindt u zowel in onze elektronische onderdelencatalogus als in de bij elk product gevoegde montagehandleiding. Voor andere vragen kan u via het  contactformulier contact opnemen met onze Technische service. 
 

Douches, douchehouders en douchesets

Kan voor de Axor Starck glijstang een andere schuifstuk besteld worden?

Ja, het schuifstuk van de Unica´D douchestang (ref. 96190000) is compatibel.

Welke mogelijkheid bestaat er om een lange douchearm beter te bevestigen / stabiliseren?

De bevestigingsplaat zit voor een betere montage bij elke 1/2" en 3/4" douchearm.

Debiet: Het debiet van een douche is te gering. Wat zijn mogelijke oorzaken?

Het is mogelijk dat de douche verkalkt, of een zeef vervuild is. In de meegeleverde montagehandleiding is de precieze procedure zowel om de douche te ontkalken als om de zeef te reinigen aanschouwelijk voorgesteld. Meer informatie over ons product vindt u in onze elektronische catalogus van vervangingsonderdelen.

In deze video is de reiniging beschreven. Misschien is ook de douche zelf verkalkt.
Een handleiding voor de vakkundige ontkalking krijgt u in deze video. 

De tegels zijn groter uitgesneden dan de rozetten. Wat kan ik doen?

Als de tegelzetter bij de aansluitingen voor de badvulkraan, hoofd- en zijdouches te veel ruimte heeft uitgespaard, dan kan de universele rozet artikel-nr. 06200000 worden ingezet. De universele rozet heeft een kunststof inlegdeel ter ondersteuning bij zware hoofddouches en kan voor DN15 en DN20 worden gebruikt.
Hij heeft een doorsnede van 75 mm.

Tegels egaliseren: Waarom is bij een doucheset het opvulschijfje van lichtgrijs kunststof gevoegd en geen verchroomd?
Het opvulschijfje van lichtgrijs kunststof onderscheidt zich door een goede optiek op verschillende materialen. Het is echter maar heel weinig montagesituaties nodig en wordt in de meeste gevallen door de klant weggegooid. Hansgrohe stelt zichzelf de eis om al bij het ontstaan van producten af te zien van onnodige veredeling door chroom, en zo het milieu te ontzien. Indien u een verchroomd opvulschijfje nodig heeft, dan kunt u dit bestellen als onderdeel. Het bijhorende artikelnummer kunt u afleiden uit de montagehandleiding of de onderdelencatalogus.
Tegels egaliseren: Waarvoor dient het langwerpige kunststof schijfje, dat met de douchesets wordt meegeleverd?
Niet alle badkamers zijn over de hele hoogte van de ruimte betegeld. Daarom is het in sommige gevallen noodzakelijk om de tegeldikte te compenseren. Bij niet over de hele hoogte betegelde badkamers kan de tegeldikte worden gecompenseerd door het opvulschijfje. Het schijfje kan indien nodig ook worden gestapeld.
Waarom moet er een zeefafdichting tussen doucheslang en handdouche worden ingebouwd?

De zeefafdichtingen, die bij elke handdouche zitten, mogen niet door normale afdichtingen worden vervangen. Anders wordt het vuil, dat door de zeef eruit wordt gefilterd, in het mechanisme van de douchekop terecht. Dit leidt tot uitvallen van de reinigingsfunctie QuickClean of het verstopt raken van de straalopeningen.

Waar moet de houder voor de handdouche op het bad gemonteerd worden?

De handdouche moet gemakkelijk bereikbaar zijn. Je moet zittend je haren kunnen wassen zonder de handdouche in de hand te hoeven nemen.

De normale straal van de hoofddouche komt onregelmatig uit de douche. Er is geen mooi straalpatroon. Wat kan ik doen?

Reinig de opening van de schwallstraal, bij voorkeur met behulp van een plastic spatel. Draai de kraan open en steek de spatel in de opening van de schwallstraal. Alle eventuele vuilafzettingen worden onmiddeleijk weggespoeld.

Mijn kraan of douche druppelt na, wat kan ik doen?

Als een kraan of douche wordt uitgezet, is het fysiek onvermijdelijk dat deze kort nadruppelt. Het is dus geen mankement dat vervanging van het product vereist of reden voor een garantieclaim.

Er loopt water uit de AIR-opening van mijn Raindance Rainmaker hoofddouche of handdouche?

Als er water loopt uit de AIR-openingen, dan betekent dit dat een paar of meerdere straalopeningen verstopt zijn door vuil- en/of kalkdeeltjes. Wrijf de met de vingers of een doek over de straalopeningen terwijl het water. Op die manier zorg je ervoor dat de vuil- en/of kalkdeeltjes naar buiten springen. Doe dit regelmatig (lees : 1 x per week) om de straalopningen open en proper te houden en een normaal straalbeeld te garanderen.

Deze YouTube video toont de procedure voor het ontkalken van een hoofddouche.

 

Welke installatie is nodig om een Raindance Rainmaker aan te sluiten?

Voor de montage van een Raindance Rainmaker kunnen verschillende varianten worden toegepast. Voor meer informatie over de installatie verwijzen we naar de betreffende montagehandleiding van de producten Rainmaker en iBox universal.

Welke mogelijkheid bestaat er, wanneer de aansluitslangen naar de Raindance Rainmaker te kort zijn?

Voor de verlenging kan de drukslang nr. 94174000 (600 mm) worden gebruikt.

Kan de Raindance Royale hoofddouche met een eengreepsmengkraan worden aangesloten?

Nee !
De Raindance Royale hoofddouche moet in combinatie met een Highflow-thermostaat, basisset iBox universal (artikelnummer 01800180) en bijv. kant-en-klaar set 15715000 worden aangesloten.

Welke wandaansluiting is bij de Raindance Royale hoofddouche nodig?

Er is een DN 20 (3/4") binnendraad als aansluiting nodig.
Opgelet: Bij lichtgewicht constructies / steunwanden moet rond de aansluiting hoofddouche een wand- of plafondversteviging worden aangebracht! De Raindance Royale hoofddouche weegt inclusief douchearm circa 9 kg.

Waarom moet er een filterdichting tussen de doucheslang en de handdouche geplaatst worden?

De filterdichting, die bij elke handdouche geleverd wordt, mag niet door een gewone dichting vervangen worden. Deze filterdichting voorkomt dat er vuil- en kalkdeeltjes direct in het mechanisme van de douchekop terechtkomen. Dit kan leiden tot het uitvallen van de reinigingsfunctie QuickClean of het verstoppen van de straalopeningen.

 

Deze YouTube video toont hoe je de filter van een handdouche moet reinigen.

Kan de vervangingsschuif Unica`D ook bij oudere douchestangen gemonteerd worden?

De vervangingsschuif kan in het algemeen bij alle Unica`D douchestangen worden ingezet.

Welke installatie is nodig om een Raindance Rainfall aan te sluiten?

Voor de montage van een Raindance Rainfall bestaan verschillende mogelijkheden. Voor meer informatie over de installatie verwijzen we naar de montagehandleiding van de producten Raindance Rainfall en iBox universal.

Stoomdouches

Hoeveel geurstof wordt bij een stoombad verbruikt?

Het automatische geurstofdoseersysteem verbruikt per 30 minuten stoombad circa 340 ml geurstof.
In het Pharo programma zijn momenteel de volgende geurstoffen verkrijgbaar:
Eucalyptus, Eucamunt, Citroen en Dennengeur.

Is de montage achteraf van een planchet of van diverse inrichtingsobjecten in een acrylstoomdouche mogelijk?

Er kunnen achteraf geen inrichtingsobjecten meer worden aangebracht! Bij douches met een reeds voorhanden Unica wandstang, kunnen een Cassetta zeepschaal of een extra tweede zeepschaal gemonteerd worden.

Douchesystemen

Waarom werkt bij het douchepaneel het licht niet handmatig via de drukschakelaar?

Dit kan twee redenen hebben:
1. De leidingdruk (minstens 0,8 bar stromingsdruk) is te laag, zodat de schakelaar niet reageert.
2. Er werd een andere transformator (niet de meegeleverde) gebruikt.

Waarom is het toetsenbord van het douchepaneel niet goed verlicht en een afstelling van de motor niet mogelijk?

Als deze fout bij een nieuw gemonteerd douchepaneel optreedt, is met alle waarschijnlijkheid een verkeerde transformator (elektronische transformator) gemonteerd.
Oplossing: Vervang de gemonteerde door de origineel meegeleverde transformator.

Waaraan ligt het dat het Duschpaneel Lift² niet of maar moeilijk in de hoogte kan worden verschoven, na montage?

Onmiddellijk na de montage kan het gasveersysteem stroef functioneren. Na verloop van tijd (lees : een aantal weken) op- en neer halen van het Duschpaneel Lift² zal het systeem veel soepeler/normaal functioneren.

Ik wil een Showerpipe monteren maar de badkamer is niet helemaal tot boven betegeld. Bestaat daar een oplossing voor?

Voor bepaalde Showerpipes, niet allemaal, is een tegelcompensatiestuk verkrijgbaar, dat 7 mm tegelverschil compenseert. Voor de referentie van het tegelcompensatiestuk verwijzen wij u naar de montagehandleiding.

Hoe kan ik een Ecostat Select Showerpipe monteren?

De volgende YouTube video (in het Engels) toont de stappen voor het monteren van een Ecostat Select Showerpipe. 

Ik wens een schuifstuk voor mijn Axor Showerpipe. Is dit mogelijk?

Ja, de doorsnede van de stijgbuis bedraagt 22 mm.Derhalve past elk schuifstuk van de ronde Unica`douchestangen met een diameter van Ø 22 mm op een Axor Showerpipe.
Douchestang nr. 96505xxx can gebruikt worden voor speciale oppervlakken.

Garantie en vrijwaring

Hoe lang is de garantie op Hansgrohe producten?

Principieel heeft de koper van een product voor een bepaalde duur een garantieclaim op de verkoper. Aangezien Hansgrohe zijn producten uitsluitend via een drieledig distributiekanaal, d.w.z. via groothandel en speciaalzaak aan zijn klanten verkoopt, ontstaat voor de klanten in eerste instantie een garantieclaim op de speciaalzaak, d.w.z. op de verkoper, maar niet op de fabrikant. Neem in geval van garantieclaims a.u.b. contact op met het verkooppunt van uw product.

Biedt Hansgrohe behalve de wettelijke garantie nog een vrijwillige garantie?

Hoogste kwaliteit is een elementair onderdeel van de Hansgrohe bedrijfsfilosofie. Daarom bieden wij consumenten een vrijwillige fabrieksgarantie van vijf jaar op onze producten. Voorwaarden en details van deze garantie vindt u in de garantievoorwaarden.

Komt de garantie van de fabrikant op het product te vervallen bij vervanging van servicedelen?
Voorwaarde voor de naleving van onze garantievoorwaarden is onder andere de vakkundige inbouw van het product. Bij de vervanging van onderdelen is deze vakkundige inbouw beschreven in de servicehandleiding. Meer informatie hierover hebben wij voor u samengevat in onze garantievoorwaarden.

Inbouwlichamen

Afdichting: Moet ik wanddoorvoeren en voegen afdichten?
Foutieve of zelfs ontbrekende samengestelde afdichtingen aan installatiedoorvoeren kunnen door binnendringendd water aanzienlijke schade veroorzaken aan de constructie. Voegen aan inbouwmengkranen en buisdoorvoeren moeten vakkundig overeenkomstig DIN 18195/deel 5 (Afdichtingen van constructies - Afdichtingen tegen niet-drukkend water op plafondvlakken en in natte ruimtes; Afmetingen en uitvoering) bijv. door afdichtingsmanchetten en de inzet van geschikte silicone voor sanitair permanent elastisch worden afgedicht. Ook boorgaten moeten door de aanvullende inzet van silicone voor sanitair tegen binnendringend vocht worden beschermd. Meer informatie hierover vindt u in de bij het product gevoegde montagehandleiding.
Kan de iBox ook horizontaal in de tegelrand worden ingebouwd?

Ja, technisch en functioneel kan de iBox universal horizontaal gemonteerd worden. Deze YouTube video toont u stap per stap hoe je dit moet doen. Opgelet : een horizontaal gemonteerde iBox universal mag niet met een inbouwbadmengkraan met veiligheidscombinatie voor Exafill E of S afgewerkt worden.

iBox universal: Waarom zijn de draagschroeven voor de draagrozet van de iBox universal van kunststof en niet van metaal?
Op grond van veiligheidsrelevante kenmerken worden de schroeven extra van kunststof vervaardigd. Het belangrijkste aan de iBox is de absolute waterdichtheid ten opzichte van het metselwerk. Daarom zijn in de iBox de bevestigingspunten voor de draagrozet uitgevoerd met geïnjecteerde messing bussen. Als men de schroeven van de rozetdrager van metaal in deze messing bussen zou schroeven, dan zou de messing bus als ze te sterk worden aangedraaid eruit kunnen worden getrokken resp. de iBox in de wand kunnen drukken. Dit moet absoluut worden verhinderd. Daarom worden deze schroeven ingezet als een gewenst breekpunt. De installateur herkent dat er kunststof schroeven in zijn gezet en draait de schroeven dus niet al te stevig aan. Dit is de bedoeling. Als de schroeven toch te sterk worden aangedraaid en daardoor een component breekt, dan is dit de kunststof schroef. Deze kan gemakkelijk worden vervangen. Aan de iBox kan geen blijvende schade ontstaan. Het is belangrijk dat de kunststof schroeven voordat ze erin worden geschroefd op de benodigde maat (spanlengte + 10mm) worden ingekort met bijvoorbeeld een zijsnijtang. Als de kunststof schroeven, hoewel dit niet nodig is, helemaal erin worden geschroefd, dan kan dit bij een latere service tot problemen leiden als ze eruit worden gedraaid.
Hoe kan de iBox universal tijdens de ruwbouwfase in combinatie met de Exafill worden afgesloten?

De installatievideo van de iBox universal geeft een volledige demonstratie stap per stap.
De uitgang naar de Exafill wordt in detail getoond. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de montagehandleiding van de iBox universal.

Hoe worden de leidingen bij de iBox universal gespoeld?

Door middel van het bijgeleverde spoelblok, dat met een inbusschroef in het messing lichaam geschroefd is, kan u de warmwatertoevoerleiding via de uitgang bovenaan en de koudwatertoevoerleiding via de uitgang onderaan spoelen. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de montagehandleiding van de iBox universal.

Klik hier voor een volledige installatievideo van de iBox universal. 

Hoe wordt de iBox universal aangesloten (koud / warm water)?

De iBox universal is uitgerust met vier dezelfde openingen DN20 (¾”). Het heeft geen belang met welke opening u begint. Belangrijk is alleen dat u in de opening links met warm water toekomt en in de opening daar recht tegenover met koud water. Let er bovendien op dat de onderste uitgang steeds de prioritaire uitgang is.

 Klik hier voor een volledige installatievideo van de iBox universal. Deze demonstreert hoe je de iBox moet positioneren en waar je moet op letten.

iBox universal: Waarvoor dienen de vier neuzen vooraan op de iBox universal?
Dankzij de vier neuzen kan een waterpas op de iBox gelegd en het product 100% uitgericht worden.
Wat is de beste manier om de kunststof box in te korten (bijv. bij de iBox universal)?

De beste manier is met een scherp en snijdend gereedschap deze in te korten. Voor meer informatie zie de  iBox universal montagehandleiding.

Reiniging en onderhoud

Hoe reinig ik mijn Hansgrohe producten correct?

Hoe de glans van de Hansgrohe producten en hun werking lange tijd behouden blijven, hebben we compact samengevat: naar het reinigingsadvies.

 

Kan men een complete hoofddouche in de vaatwasser leggen?

De kunststof delen van de douche zijn niet geschikt voor de hoge temperaturen in het droogprogramma van de vaatwasser. Alleen de straalschijf van metaal is hiervoor geschikt. In de bijgevoegde montagehandleiding is de precieze procedure aanschouwelijk voorgesteld.

Overige

Waar vind ik de servicehandleiding voor de vervanging van het onderdeel?
De servicehandleiding is bij levering bij het onderdeel gevoegd. U kunt de servicehandleiding en andere technische productinformatie ook gemakkelijk online op de website voor vakpartners van Hansgrohe in de onderdelencatalogus online downloaden.
Waar vind ik montagehandleidingen, explosietekeningen en gegevensbladen?
Technische informatie vindt u op de website voor vakpartners van Hansgrohe in de online onderdelencatalogus.
Hoe kan ik over een product reclameren?
Gebruik in het servicegeval het contactformulier op de Hansgrohe website. Daar worden alle noodzakelijke gegevens opgevraagd, die wij voor een vlotte behandeling nodig hebben.
Waar vind ik informatie voor leveranciers en dienstverleners?

Alle services en downloads voor leveranciers en dienstverleners hebben wij op de sectie voor leveranciers van onze corporate website www.hansgrohe.com/lieferanten voor u samengebracht. Hier vind u onder andere informatie over onze aankoopsorganisatie en kwaliteitsmanagment, downloads zoals de richtlijnen voornstalen, onze arbeidsnormen of raamovereenkomsten.

Naar de sectie voor leveranciers op onze corporate website

Waar verkrijg ik speciale gereedschappen of toebehoren voor de montage of reparatie?
Noodzakelijk of mogelijk toebehoren vindt u in de elektronische onderdelencatalogus. Deze worden opgesomd aan het einde van het onderdelenoverzicht, voor zover beschikbaar.

Thermostaten en regelaars

De tweegatsthermostaat bromt en houdt de temperatuur niet constant. Wat is de oorzaak?

De terugslagklep onder de regeleenheid is niet ingebouwd.
Gelieve de terugslagklep in te bouwen of te reinigen.

Is er voor de tweegatsbadrandthermostaat een montageframe?

Nee, er bestaat geen montageplaat of montageframe voor montage op de tegelrand.
Het is beter om de thermostaat direct in de badrand te plaatsen.
Als dit om technische redenen niet gaat, dan kan de thermostaat bijv. in een marmeren plaat gemonteerd worden. In een servicegeval is het niet nodig om bij de basiseenheid onder de badrand te komen.

Bestaat er een inbouwthermostaat of een speciale regeleenheid voor verwisselde aansluitingen?

Bij een inbouwthermostaat van Hansgrohe kan heel simpel het functieblok 180° worden gedraaid. Je hebt geen extra componenten nodig, behalve bij de thermostaat met stop- en omstelkraan. In dit geval heb je een anders bedrukte rozet voor nodig. Demonteer bij de ombouw de zichtbare delen, en draai, na sluiten van de hoofdkraan, de vier bevestigingsschroeven van het functieblok los. Draai het functieblok 180° en monteer alles weer.

Bij de installatie met thermostaat klopt de uitlooptemperatuur niet meer. Wat kan ik doen?

Een correctie is vereist als de bij het uitlooppunt gemeten temperatuur afwijkt van de op de thermostaat ingestelde temperatuur. Ga daarbij als volgt te werk: Draai de greep met de schaalverdeling, tot bij het uitlooppunt water met de gewenste temperatuur uitstroomt (38°C). Draai de greepschroef los, trek de greep terug en draai hem tot stand 38°C. Vervolgens steekt u de greep erop en draait u de greepschroef aan.

Deze YouTube video toont alle stappen die nodig zijn om de thermostaat en de veiligheidsfunctie (bescherming tegen verbranding) in te stellen.

De drukknop van de veiligheidsblokkering van de thermostaatgreep klemt. Hoe vind ik hiervoor een oplossing?

Vermoedelijk is alleen de drukknop verkalkt of de veer defect. Reinig veer en drukknop en vet deze licht in. Eventueel moeten de componenten worden vervangen. Het nummer van het onderdeel vindt u in de montagehandleiding of in de online onderdelencatalogus.

Waarom klemt de greep na montage van de kant-en-klaar set?

De spiladapter (kunststof huls met de kleinere doorsnede) is te lang. Zaag de spiladapter af op de in de montagehandleiding aangegeven lengte.

Welke regeleenheid heb ik nodig als reserveonderdeel voor de Highflow inbouw-thermostaten van de iBox universal?

Als reserveonderdeel is de regeleenheid met nr. 96633000 nodig. Deze YouTube video toont aan hoe je een thermostaat vervangt en de ontbrekende onderdelen instelt.

Is bij een thermostaat een buisonderbreker nodig als er een Exafill wordt aangesloten?

Ja. De EN1717 schrijft voor dat een bijkomende beveiliging noodzakelijk is. Voor meer informatie bevelen wij u aan contact op te nemen met de watermaatschappij.

Hoe kan men de ingestoken terugslagkleppen bij thermostaat nr. 13550180 demonteren?

Zet de kraan even open. De terugslagkleppen glijden dan eruit.
Als de mengkraan niet direct in de buurt van de afsluitinrichting gemonteerd is, dan moet u hiervoor eventueel met twee zijn.

Bij de ShowerSelect resp. ShowerTablet kan de knop na de montage niet geactiveerd worden resp. werkt niet.

Bij de montage van de mengkraan werd de groene borgklem van de klep niet verwijderd. Demonteer de zichtbare componenten en verwijder de klem.

Het kan zijn dat de afdichting tussen knop en rozet niet werd ingevet. Vet de afdichting licht in met silicone vet.

Ontstaan er bij het sluiten van de ShowerSelect producten hoge drukstoten in de leiding?

Door het sluiten kunnen er net zoals bij de ééngreepsmengkranen drukstoten in de leiding optreden. De drukstoten komen echter overeen met de toegelaten waarden van EN 15091.

Kan ik bij de ShowerSelect producten het debiet instellen?

Het debiet kan bij de ShowerSelect producten niet worden ingesteld. Met de nieuwe Raindance Select handdouches heeft u de mogelijkheid om te kiezen tussen een zachte of harde straal. Als bijzonder waterbesparende oplossing staat een groot aantal EcoSmart handdouches ter beschikking. Bij hoofddouches staat in het algemeen het doucheplezier op de voorgrond. De doorstroomhoeveelheid van de hoofddouches is dienovereenkomstig afgestemd.

Waarom kan na montage van de bedieningsgrepen het water niet geopend / gesloten of omgesteld worden?

De greep kan ook zonder functie gedraaid worden. Maar in dit geval werd de spiladapter (kunststof huls met de kleinere doorsnede) te kort afgezaagd. Voor het onderdeelnummer van de betreffende draadhulsset verwijzen we naar de betreffende montagehandleiding.

Whirlpools

In de whirlpool springen de hydrojets niet aan, wat is de oorzaak?

Ofwel de waterstand in het bad is te laag of de gevoeligheid van de sensor moet anders worden afgesteld.

Whirlpool 300 en 700: Waarom fluiten na langer gebruik en tijdens pauzes de luchtjets bij het droogblazen van de luchtleidingen?

De membranen van de luchtgaten zitten door aanslag en kalk vastgeplakt.
Oplossing: De luchtjet eraf nemen (zijn er gewoon opgestoken) en het rode membraan onder de luchtjet insmeren met silicone vet of silicone olie.
Vóór de montage van de luchtjets de chroom componenten in heet water leggen (ca. 5 minuten), daarna het rode membraan weer erop steken en de nog warme luchtjet weer monteren.

Het hydrosysteem bij de whirlpool levert niet meer het volle vermogen, waarom niet?

Waarschijnlijk is de aanzuigbeveiliging voor het hydrosysteem (terugslagklep) ondicht, en dus wordt er de hele tijd 'verkeerde lucht' aangezogen.

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruik van de website te optimaliseren. Belangrijk: Wij verwerken de gegevens alleen, indien u daarmee akkoord gaat. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken.

Met cookies werkt onze website veel beter. Cookies geven bijv. toegang tot de websitenavigatie of tot de beveiligde delen van onze website.
Met behulp van cookies wordt onze website statistisch geanalyseerd en verbeterd om ervoor te zorgen dat u zich altijd goed bij ons voelt. De gegevens zijn uiteraard anoniem.
Wij maken gebruik van cookies om u individuele inhoud en gepersonaliseerde reclame te tonen.