Hansgrohe Professional Services
Digitale douchebediening

RainButtons installeren: alles wat u moet weten

Met hansgrohe RainButtons wordt de douchebediening slim én extra aangenaam. Uw klanten regelen hun dagelijkse waterbeleving met losse bedieningsknoppen. De technologie is onzichtbaar achter de muur verstopt. Om dit douchesysteem te installeren, dient u nieuwe hardware en software te gebruiken. Hieronder komt u te weten welke precies en hoe dat allemaal op elkaar aansluit. 

Installatievoorbeeld opbouw met vijf systemen

Waarom RainButtons en hoe werken ze?    

 • Het systeem is slim en minimalistisch. De douche wordt uitsluitend via de RainButtons bediend. De ronde bedieningselementen communiceren met de inbouwmengkraan die u vooraf achter de wand hebt geïnstalleerd.
 • Omdat RainButtons via draadloze bluetooth-technologie werken, kunnen ze vrij op de douchewand worden geplaatst. Vraag uw klanten waar ze de bedieningsknoppen graag willen hebben.
 • U kunt de houders voor de RainButtons op de wand lijmen of schroeven. 
 • In de RainButtons zitten oplaadbare batterijen. Als de lading laag is, kleurt de ledindicator rood en knippert hij. Dat is het moment om de RainButton op de Qi-oplaadpad op te laden, tot de led weer groen wordt. De batterijstatus kan ook altijd via de hansgrohe home app worden bekeken.
Bekijk onze RainButton installatievideo, die u stap voor stap door het hele proces leidt.

In de RainButton fotogalerij ziet u alle componenten, functies en gebruiksmogelijkheden van deze slimme douchebediening. 

Wat kunnen RainButtons in de douche    

Professionele installatie, deel 1: de systemen     

Als de douche via RainButtons moet worden bediend, bestaat het productpakket van hansgrohe uit meerdere hardwarecomponenten. Houd er wel rekening mee dat de slimme bedieningsknoppen alleen compatibel zijn met het Rainfinity assortiment. De minimale oplossing bevat één van deze digitale douches, de maximale oplossing drie. De bekroonde Rainfinity lijn is verkrijgbaar in twee afwerkingen: mat wit/grafiet en chroom/grafiet. 

Hieronder in de productcarrousel ziet u welke douchecomponenten met elkaar gecombineerd kunnen worden. Daarbij kunnen twee tot vijf systemen worden gebruikt. 

En hoeveel RainButtons zijn benodigd? Dat is snel bepaald: één per tappunt. Elk systeem krijgt een bedieningselement toegewezen. Optioneel kunnen uw klanten ook voor een scenarioknop en een opwarmknop kiezen.

Professionele installatie, deel 2: hardware voor de ruwbouwfase     

Voor de installatie van het RainButton systeem heeft hansgrohe nieuwe hardwarecomponenten ontwikkeld. De inbouw achter de muur verloopt zo intuïtief, dat u er geen problemen met zult hebben. In de ruwbouwfase gebruikt u de iBox Control en de iBox Plugs

De iBox Control van hansgrohe correct installeren.
De iBox Control moet via een inspectieschacht worden ingebouwd.

Functies van de iBox Control en iBox Plugs

De iBox Control is een elektronische inbouwthermostaat waarin koud en warm water gemengd en het debiet geregeld wordt. Met RainButtons geven de magneetventielen in de iBox Plugs hiervoor de commando’s.

De iBox Plugs met hun magneetventielen worden ook in de wand ingebouwd. Er kunnen tot vijf systemen van de Rainfinity serie op worden aangesloten. 

Installatie van de iBox Control op de leiding 

De iBox Control moet buiten de natte zone worden geïnstalleerd, samen met de iBox Hub. De inbouw moet via een inspectieopening worden uitgevoerd, zodat de component toegankelijk blijft en onderhoud eenvoudig kan verlopen. Bovendien mag de iBox Control alleen verticaal worden gemonteerd. Tip: het hansgrohe logo moet horizontaal leesbaar zijn.

Professionele installatie, deel 3: douchebediening met hard- en software

De iBox Hub is als het ware het ‘brein’ van het digitale douchesysteem. Deze centrale bedieningseenheid fungeert als link tussen de douche en de app, maakt verbinding met de hansgrohe cloud en met de digitale douchecomponenten iBox Control en RainButton. De RainTunes douchescenario’s worden via de cloud naar de iBox Hub overgedragen.

Daarnaast kan de iBox Hub de douche verbinden met slimme apparaten van hansgrohe partners, zoals lampen van Philips Hue, het RainScreen van ad notam of een audiosysteem. 

Alle douchecomponenten met elkaar verbinden

De verbinding wordt ingesteld met behulp van de QR-code in de SmartExpert app. Bij de verdere installatie in de afwerkingsfase communiceert de iBox Hub via bluetooth met de douche en de app.
 • Om RainButtons te kunnen installeren, moet u Smart Living Partner van hansgrohe zijn. U hebt de SmartExpert app en een actieve ProServices account nodig.
 • Druk op de knop aan de onderkant van de iBox Hub om de koppelingsmodus te starten. De SmartExpert app maakt dan automatisch verbinding met het juiste wifinetwerk.
 • Als de verbinding tussen de SmartExpert app en de iBox Hub tot stand is gebracht, wijst u de systemen toe. Zo kunt u bijvoorbeeld de Rainfinity hoofddouche en de Rainfinity handdouche elk aan een RainButton linken. En dan kan het slimme doucheplezier beginnen.
 • Download hier de firmware van de iBox Hub

  Voor de ingebruikname van de iBox Hub hebt u deze firmware – in feite het besturingssysteem van het apparaat – nodig. Hier vindt u de laatste versie 1.0.2 Wat u moet doen?
  1. Download dit bestand.
  2. Installeer het bestand met behulp van een USB-stick bij uw klant.

  Download starten (BIN, 118 MB)