Heel eenvoudig energie besparen

CoolStart: er stroomt alleen warm water, wanneer dat echt nodig is

De CoolStart mengkranen van hansgrohe zijn klimaatvriendelijk, omdat ze alleen koud water laten stromen, wanneer de greep in de middelste basisstand staat, terwijl bij standaard kranen meteen water wordt verwarmd. Dankzij CoolStart worden uw leidingen dus niet onnodig met warm water gevuld. Het resultaat: minder energieverbruik, minder CO2-uitstoot en minder kosten. In hotels is dat een enorm besparingspotentieel.

Dag na dag de warmwaterkosten verlagen en het klimaat beschermen

De vraag die iedereen momenteel bezighoudt, is waar we energie kunnen besparen en hoe we minder CO2 de atmosfeer in kunnen sturen? Particuliere eigenaars zoeken de antwoorden bij de meestgebruikte energieverslinders in huis. Zakelijke klanten weten hoe hoog de kosten kunnen oplopen, als ze water- en/of energievreters hebben geïnstalleerd.

Het beste is om meteen te investeren in zuinige, energie-efficiënte producten. Met CoolStart mengkranen stroomt alleen warm of heet water wanneer het echt nodig is. Bij deze kranen moeten de gebruikers actief om warmte-energie vragen door de hendel naar links te bewegen.

CoolStart: energie besparen met de juiste draai

Standaard mengkranen werken anders: het doorstroomtoestel, de circulatiepomp of andere waterverwarmer start al wanneer de hendel in de basistand wordt geopend. Toch is het warme water niet altijd nodig. Om te drinken, de handen te wassen, de tanden te poetsen, bloemen water te geven of schoon te maken, is koud water vaak voldoende. 

Daarom wordt bij de CoolStart mengkranen het water alleen verwarmd, als er behoefte aan is. De gebruikers beslissen zelf hoe hoog de temperatuur moet zijn – en dat vele malen per dag. Typisch hansgrohe: met de zuinige CoolStart mengkranen geniet u van maximaal comfort en modern design. Het CoolStart assortiment is interessant voor een brede doelgroep en biedt professionals uitstekende commerciële mogelijkheden. 

Dagelijks energie besparen met CoolStart mengkranen.
Of u nu een speciaalzaak voor sanitair hebt of in de projectbouw werkt: uw belangrijkste verkoopargumenten voor CoolStart zijn het besparingspotentieel en de bescherming van het milieu.

CoolStart rekenvoorbeelden voor besparingen in het huishouden

Wie cool start, bespaart energie. Zo kan een gezin van vier dat een jaar lang 20 minuten per dag een CoolStart mengkraan gebruikt, 508 kilowattuur minder energie verbruiken dan met een traditionele mengkraan. Met 500 kWh kunt u:

  • 67.564 sneetjes brood roosteren,
  • meer dan een jaar 24/7 tv kijken,
  • 500 uur lang uw haar föhnen.

Wie cool start, vermindert zijn CO2-uitstoot. Het is goed om weten dat ongeveer 90% van de CO2-uitstoot van een huishouden is afkomstig van de productie van warm water voor de douche, d.w.z. de distributie van warm water voor de douche, het bad en de wastafel. Zo kan een gezin van vier dat water met gas verwarmt, dankzij CoolStart jaarlijks 23 kilogram minder CO2 uitstoten dan met een traditionele mengkraan. Concreet:

  • Twee volwassen beuken van 23 meter hoog hebben twee jaar nodig om deze 23 kilo te compenseren.  

Wie cool start, bespaart geld. Dit is essentieel in tijden waarin de energieprijzen de hoogte in schieten. Een gezin van vier dat water met gas verwarmt, kan elk jaar 81,27 euro besparen, als het zijn oude kraan vervangt door een CoolStart mengkraan. Overigens:

  • Een CoolStart mengkraan verdient zichzelf in minder dan twee jaar terug.  

De basis voor deze berekeningen vindt u onderaan deze pagina.*

Lavabomengkranen met CoolStart technologie
hansgrohe wil consumenten, klanten en gasten helpen goed om te gaan met de kostbare natuurlijke hulpbronnen. Technologieën zoals CoolStart en EcoSmart dragen daar enorm toe bij.

Geselecteerde producten met CoolStart technologie

* De procentuele energiebesparing is de besparing van een hansgrohe CoolStart product in vergelijking met een traditioneel hansgrohe product zonder CoolStart. 

De berekening van het gebruik van een lavabomengkraan is gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 5 liter per minuut bij 3 bar. Om een zo nauwkeurig mogelijk resultaat te verkrijgen, moet deze waarde individueel worden aangepast. De benodigde energie om 1 liter water met 1 °C te verwarmen: 1 kcal of 0,00116 kWh. De benodigde energie om 1 liter water te verwarmen van 10 °C tot 35 °C (watertemperatuur van een lavabomengkraan): 0,029 kWh/liter water (berekend met de energieformule op basis van de algemene beginselen volgens het Internationaal Stelsel van Eenheden (IS); omrekening van kWh naar olie: 10 kWh = 1 liter olie). 

De hier voorgestelde energieprijzen komen overeen met de gemiddelde waarden voor België en moeten per geval worden aangepast voor een zo nauwkeurig mogelijk resultaat. Er is uitgegaan van 16 ct/kWh voor gas. Het energieverbruik van huishoudelijke apparaten is gebaseerd op een verbruik van 17.000 kW per jaar (stand 07-2022).

Hansgrohe N.V. kan de juistheid van de resultaten niet garanderen of waarborgen. De berekening hangt immers af van verschillende onvoorspelbare factoren en is daarom niet bindend. Met name de energieprijzen zijn heel bepalend.