Grootte van de douche? Waterdruk? Sproeibereik?

Hier vindt u de perfecte hoofddouche voor uw klanten

Elke opdracht is anders. Soms treft u een kleine doucheruimte aan, soms wil uw klant graag een inloopdouche zo groot als een kamer. Voor grote installaties is de waterdruk niet altijd voldoende. Welke hoofddouche adviseert u? Daarover gaat het in deze doucheruimte-gids voor de sanitairspecialist. Met duidelijke en nauwkeurige planningsvoorbeelden helpen wij u nog beter advies te geven.

Concrete hulp bij de planning van doucheruimtes

In het enorme aanbod de juiste hoofddouche voor de eigen doucheruimte vinden, is voor veel van uw klanten een uitdaging. Een grote douche wil men graag volledig benutten, bij een kleine mag het water niet naar buiten spatten. De sanitairspecialist zal uit de talloze modellen van de verschillende assortimenten de meest geschikte hoofddouche moeten kiezen. Niet eenvoudig!

Daarom concentreren wij ons hier op hansgrohe hoofddouches die in hoek verstelbaar zijn. Ze zijn toonbeelden van flexibiliteit in de droomdouche – en de oplossing voor menig ruimteprobleem. Bent u nog niet vertrouwd met het sproeibereik van de verschillende hoeken? Daar brengen wij graag verandering in.

Grote, ronde Rainfinity hoofddouche met wandaansluiting.
Zo mooi kan douchen zijn. Deze moderne droombadkamer is met Rainfinity douches uitgerust. De ronde hoofddouche met wandaansluiting kan precies in de gewenste hoek worden geplaatst.

In onze planningsvoorbeelden staan de volgende series met flexibele douchearmen centraal:

Deze hansgrohe regendouches met wandaansluiting verleggen, elk in hun eigen prijssegment, de grenzen op het gebied van douchedesign. En met de microfijne straalsoort PowderRain zorgen ze voor een sensuele wellnesservaring

Hoe deze heerlijke straalsoorten wetenschappelijk bij hansgrohe worden ontwikkeld, leest u verder hieronder.

Welke hoofddouche voor welke doucheafmetingen?

Of uw klant nu een piepkleine douchecabine of royale inloopdouche heeft, de hansgrohe regendouches met verstelbare hoek passen zich aan de badkamerarchitectuur aan. Bij de installatie ervan moet u wel rekening houden met enkele cijfers en meetwaarden.

Welke factoren bepalen de keuze van de hoofddouche?

 1. De grootte van de douche
 2. De diameter van de douchekop
 3. Het sproeibereik van de waterstralen
 4. De drukverhoudingen 

hansgrohe doucheplezier in de praktijktest

Belangrijk om weten voor het kiezen van de optimale regendouche: de meeste hoofddouches vereisen een minimale stromingsdruk voor een mooi straalbeeld en heerlijk wellnessgevoel. Controleer de vereiste waarden: u vindt ze online in de doorstroomdiagrammen bij de planningsgegevens, die u voor elke douche bij ons kunt downloaden.

Onze praktijktest in de proefopstelling geeft duidelijke resultaten voor druk en sproeibereik. Meer informatie over alle parameters vindt u verderop op deze pagina.*

Doucheruimte? Nat gedeelte? Droog gedeelte?

En dan nu uw installatiewerk. Bepaal wat de beschikbare doucheruimte is die u moet plannen. Houd er rekening mee dat sommige van uw klanten in de douche een gedeelte hebben voor handdoeken, badjassen of zitmeubelen, dat droog moet blijven. Bij regendouches met verstelbare hoek moet u deze ruimte in ieder geval mee inplannen. De waarden in onze planningsvoorbeelden hebben betrekking op het natte gedeelte.

De doucheruimte bestaat vaak uit een nat en een droog gedeelte.
Belangrijk voor uw planning: het beschikbare natte gedeelte bepaalt de doucheruimte van uw klant. Trek het droge gedeelte hier altijd van af, om problemen te voorkomen.

Om het beschikbare natte gedeelte perfect te plannen, klikt u op het symbool met de betreffende afmetingen. U ziet dan direct het juiste planningsvoorbeeld.

   

Optimale regendouches voor ruimte tot 90 x 90 cm

Dit is het doucheformaat dat u het vaakst bij uw klanten zult aantreffen. Bij de gangbare doucheafmetingen van 90 x 90 cm kunt u alle drie de hansgrohe hoofddouches met verstelbare hoek aanbevelen en installeren:

 • Pulsify S 260
 • Rainfinity 250 
 • Rainfinity 360 

Bij de onderstaande voorbeelden van het sproeibereik zijn de stromingsdruk en hellingshoek telkens verschillend.

Pulsify S, aan het plafond gemonteerd: de perfecte allrounder

Voor douches van de grootte 90 x 90 cm is er nog de hansgrohe allrounder voor elke opdracht: de aan het plafond gemonteerde hoofddouche Pulsify S 260 met PowderRain. Dankzij de variabele lengte en positie van de douchearm kan ook deze downpour-variant van de Pulsify individueel worden gemonteerd. De douchearm, die in een lengte van 240 of 390 mm verkrijgbaar is, is centraal op het kogelgewricht geplaatst.

Rekenvoorbeeld voor de installatie:

 • Deel de straalbeelddiameter op de grond van ongeveer 450 mm bij 2 bar door 2 = 225 mm. 
 • Tel bij deze 225 mm de lengte op van de douchearm plus de afstand van de douchearm tot de wand (bij opbouwsystemen).
 • Bij een douchearm met een lengte van 390 mm en een wandafstand van 50 mm resulteert dit in een sproeibereik van 665 mm.

Behalve de Pulsify S bevat het hansgrohe assortiment nog vele andere aan het plafond gemonteerde hoofddouches, die ideaal zijn voor kleinere doucheruimtes.

Sproeibereik van de aan het plafond gemonteerde hoofddouche Pulsify S 260.

Optimale regendouches voor douches van 100 x 100 cm

Bij een doucheoppervlakte van 100 x 100 cm kunt u deze twee hansgrohe hoofddouches met verstelbare hoek aanbevelen en installeren:

 • Pulsify S 260
 • Rainfinity 250 

Bij de onderstaande voorbeelden van het sproeibereik zijn de stromingsdruk en hellingshoek telkens verschillend.

Optimale regendouche voor douches van 120 x 100 cm en groter

Bij conventionele en inloopdouches van 120 x 100 cm kunt u de hansgrohe hoofddouche Pulsify S 260 met verstelbare hoek aanbevelen en installeren. Deze is ook ideaal voor nog grotere douches. In de voorbeelden van het sproeibereik zijn de stromingsdruk en hellingshoek telkens verschillend.
Ter herinnering: Controleer de waterdruk in de badkamer van uw klant voordat u een aanbeveling doet.

* Belangrijke informatie over de meetgegevens in onze praktijktest

 • De in hoek verstelbare hansgrohe hoofddouches waren op de standaardhoogte van 2,05 m gemonteerd.
 • De sproeibereiken werden gemeten bij een stromingsdruk van 2 en 3 bar. 
 • Bij het sproeibereik moet rekening worden gehouden met lichte schommelingen tot +/- 50 mm. In de planningsvoorbeelden zijn deze al ingecalculeerd.
 • Het sproeibereik van de straalsoort PowderRain werd getest. Bij hoofddouches met meerdere straalsoorten, waaronder Intense PowderRain, kunnen de waarden enigszins afwijken.

Pulsify en Rainfinity: toonbeelden van flexibiliteit voor elke badkamer

Hansgrohe straalonderzoek: waar wellness wetenschappelijk wordt ontwikkeld

In de hele branche uniek in zijn soort: het Hansgrohe straalonderzoek. In het moderne onderzoeks- en ontwikkelingslaboratorium in het Zwarte Woud werkt een team van deskundigen aan slimme technologieën en functies op het gebied van waterbeleving. Hier wordt elk product met speciale testmethoden onder de loep genomen. Wat er hoe en waarom door de douches en mengkranen van AXOR en hansgrohe stroomt, is dan ook allesbehalve toeval. Ons waterdesign is wetenschappelijk werk dat veelvuldig getest en nauwkeurig gedocumenteerd is.

Waarom heeft Hansgrohe een eigen straalonderzoeksafdeling?

 • Omdat parameters zoals sproeibereik, minimale stromingsdruk, hygiënestandaard en geluidsklasse 100% betrouwbaar moeten zijn voor sanitairspecialisten en klanten wereldwijd.
 • Omdat wij met een gevarieerd en geïndividualiseerd aanbod aan straalsoorten unieke wellness-ervaringen willen creëren en het leven van onze klanten gemakkelijker willen maken. 
 • Omdat premium producten eersteklas ontwikkelingsvoorwaarden vereisen – en alleen gebruiksvoorwerpen van de hoogste kwaliteit duurzaam zijn.
 • Omdat wij als Green Company het als onze plicht zien om water- en energiebesparende producten te ontwerpen. Omdat voor onze planeet elke druppel en elk kilowattuur telt.

Wat onze straalonderzoekers over hun gespecialiseerde werk zeggen